Telefon: 0731.333.833. Email: ilina.sirbu@gmail.com

Comunicarea interumană

Comunicarea interumană

Comunicarea interumană – prima treaptă

Comunicarea interumană nu este un proces chiar așa simplu cum ar putea să pară. Există nu mai puțin de patru zone de stocare a informației despre sine și despre ceilalți, cărora le corespund patru tipuri de comunicare.
În sensul cunoscut și acceptat, comunicarea doar prin cuvinte adresează numai una dintre zone și reprezintă sub 10% din întregul proces. Se spune chiar că omul este o ființă care comunică în permanență, iar uneori mai și vorbește.

Comunicarea interumană completă poate deschide accesul și la zonele de informație cunoscute mai puțin.

Accesul la celelate trei zone de informații presupune, pe lângă empatie și inteligență emoțională, și un antrenament dat de experiență și stil de interacțiune.
Acest tip de acces poate face ca un observator experimentat, prin crearea unui climat destins, să primească infomații suplimentare importante sau chiar informații de care interlocutorul nu este conștient.

Primul lucru pe care-l ofer este o evaluare corectă și completă a modului de interacțiune într-un grup, prin înțelegerea membrilor acestuia. Această evaluare este un proces în care eu pot descoperi ce anume trebuie făcut pentru a îmbunătăți situația sau a corecta unele probleme, iar Dvs. puteți afla câteva lucruri despre aceste probleme și despre ce vă pot oferi de fapt.

Indiferent dacă acest prim contact (comunicarea interumană) va fi urmat sau nu de treptele doi și trei, el este util pentru toți cei implicați.

Leave a reply